sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Ce este fotografia?



In zilele noastre, cand oricine are acces la un aparat de fotografiat, cand calculatoarele, telefoanele si chiar ochelarii fac poze; pe uscat, in aer, in apa..., s-ar putea zice la prima vedere ca, fotografia, daca nu este ceva desuet, este cel mult prozaic. Cu toate acestea, a face arta cu imaginea fotografica nu este nici simplu si nici prozaic.

Atat sculptorul, cat si pictorul, au nevoie de har si multa munca pentru a crea. Dar, pe langa acestea ei au un mare avantaj. Isi pot face opera asa cum si-o doresc, asa cum si-o inchipuie. Si au la indemana nenumarate incercari. In schimb, fotograful nu poate modifica nimic din ceea ce vede (nu ma refer la fotografia de studio). El nu are la indemana nimic altceva decat pozitia fata de subiect, incadrarea si lumina. De cele mai multe ori, are doar cateva secunde la dispozitie, timp in care poate prinde imaginea vietii lui sau o poate rata pentru totdeauna.

Terra Incognita

Legatura pe care voi incerca sa o fac intre planeta si imagine se vrea a fi un demers nu neaparat artistic ci mai degraba ecologist, conservationist, fara nici o tenta politica. Voi incerca sa nu prezint planeta ca pe o entitate in sine, ci, ca suma unor infinite imagini, reducand totul la ideea ca atat omul, cat si orasele sale, muntii, apele, orice vietate este parte a acestei planete. Terra, Planeta Albastra, a treia de la Soare, "Pamantul" care este suportul tuturor, vazute si nevazute.

Terra Santa

Nu ma intelegeti gresit. Nu e vorba de o sanctificare de ordin religios, ci de constientizarea faptului ca, cel putin deocamdata, este singura planeta capabila sa sustina viata. Ca urmare, ii datoram un respect nemasurat acestui bulgare de pamant si apa. Va indemn sa priviti orice minunatie a sa cu aceeasi evlavie cu care tratati sfintii din Biblie.



Nihil sine Terra

Nu este o afirmatie gratuita. Cea mai simpla si elementara logica releva faptul ca fara Terra nimic nu poate exista. Nici una din frumusetile ei, nici una din vietatile ei, nimic din ceea ce a creat omul sau a gandit vreodata. Ca urmare, apreciati cum se cuvine tot ceea ce ii apartine. Imaginile prezentate sunt mult prea putine si mult prea sarace fata de minunata ei diversitate. Cum spunea cineva: "Il mondo e bello perche e diverso".