luni, 8 februarie 2010

Fotografia, incotro?


Este o alta tema de care s-au ocupat atat fotografi, cat si critici si, de ce nu, diletanti. Acum, eu sigur nu sunt nici critic si cred ca nici fotograf. Imi place sa cred ca nici diletant nu sunt. Asa ca ma incumet sa-mi expun parerea. Si imi aduc aminte de un fel de previziune, ce suna asa a teama, in momentul cand au aparut desenele animate si mai apoi s-au perfectionat. Se zicea atuncea ca va veni o vreme in care desenele animate vor inlocui in cvasitotalitate filmele. Asta pentru ca in primul rand orice era posibil de facut, iar in al doilea rand, aveau sa se nasca adevarate vedete, care vor inlocui treptat actorii. Si da! Orice, chiar orice a devenit posibil, mai ales cand si desenele animate au intrat in era digitala. Si s-au nascut eroi care au devenit vedete, care au fani, fan-cluburi, care au generat adevarate curente si cate si mai cate... Dar cu toate acestea, filmul nu a fost marginalizat si cu atat mai putin inlocuit. Motivul este in mare parte acelasi de care voi vorbi ceva mai incolo.

Cam aceeasi temere s-a mainifestat si in anumite cercuri in ceea ce priveste fotografia: anume ca va fi inlocuita treptat cu aceasta extraordinara metoda de creatie nelimitata, pusa la dispozitia oricui de diversi creatori de softuri. Asa cum am mai spus, au rezultat si vor rezulta si in continuare lucrari de exceptie si de mare calitate artistica, prin aceasta metoda de creatie. Fie ca vor fi fotografii modificate "genetic" fie ca vor fi imagini crate integral pe calculator. Cu toate acestea, fotografia, asa cum o percep deocamdata ca notiune, nu va putea fi niciodata inlocuita.

Determinante raman in continuare realitatile lumii - ale Terrei - si modul in care fotograful le vede, le percepe si mai ales le reda. Esentiala ramane acea vibratie pe care o simti atunci cand cauti o imagine, indiferent daca e peisaj, natura statica, fotografie de produs sau wildlife. Acea asteptare si acel freamat, chiar speranta, ca vei surprinde lumina, ca vei incadra corect (sau suficient de corect pentru un crop decent). Esentiala ramane emotia ca vei imortaliza o frantura unica, irepetabila din timp.

Si in afara de desenele animate as mai face o paralela cu muzica. Daca de-a lungul a cateva milenii, opt note muzicale au fost suficiente pentru a crea miliarde de melodii - si inca se vor mai crea multe milenii de aici inainte - atunci cu siguranta fotografia este departe de a fi epuizata. In acest domeniu exista cu siguranta o infinitate de imagini care pot fi prinse. O infinitate de locuri, fiinte, obiecte, intamplari, care pot reda tot atatea stari de spirit, sentimente, amintiri si de ce nu, vise.

Si cu siguranta nu va putea fi inlocuita - cum de asemenea spuneam - imaginatia, personalitatea, ideea si talentul fiecarui fotograf, care in cazul fotografiei clasice are la indemana atat de putine elemente pentru a-si reda si trairile.

In concluzie, din punctul meu de vedere nu trebuie sa ne facem griji pentru soarta fotografiei. Poate prolifera chiar si datorita usurintei cu care aparatura digitala a raspandit-o in lume, sigur, cu riscul produs deja, de a naste inclusiv adevarate orori. Oricum, acelea intra cel mult in niste albume de amintiri, fara a aspira la mai mult decat statutul de poza.Desigur, aparatura a evoluat, iar tehnologia de captare a imaginii s-a schimbat complet. A aparut posibilitatea post-procesarii imaginii, in toate aspectele ei. Mai mult, posibilitatea de a adauga sau a scoate din imagine, sau de a le combina a largit si mai mult aria de manifestare a imaginatiei. Si cu toate acestea, constatam ca aceasta noua tehnica si aceste noi tehnologii nu au creat decat o sub-ramura a artei fotografice. Fotografia clasica se manifesta in continuare cu aceeasi forta ca acum 50 de ani. Bineinteles ca ea este influentata de diverse evolutii, ca si oricare alta ramura artistica, incepand de la evolutia societatii, a economiei si pana la cea a conceptelor lumii moderne. Insa fotografia in esenta ei a ramas aceeasi.


4 comentarii:

  1. interesant..dar nu cred ca poti obtine o compozitie digitala buna fara elemente reale capturate in clasicul mod.
    bune imagini.

    RăspundețiȘtergere
  2. Fotografia o să se dezvolte într-un ritm fantastic în anii ce vor urma.
    Premisele desvoltării despre care fac vorbire:
    1. Costul echipamentelor în continuă scădere ceea ce înseamnă că toţi mai mulţi vor deveni pozari. Unii dintre ei vor avea talent.
    2. Fotografia este cea mai facilă modalitate de a păstra amintiri. Mai facilă decît filmul, mai facilă decît orice.
    3. Postprocesare o să facă destul de puţini pozari. Fotografia clasică o să rămînă posterităţii şi din considerente de lene.
    4. Accesul la internet a dezlegat multe drumuri către cunoaşterea ştiinţifică a fotografierii. Mulţi internauţi vor vedea poze, vor învăţa regulile de bază, vor încerca să fie mai buni, să fotografieze mai bine.
    În concluzie, aveţi dreptate, stimate domn! Fotografia pentru mase nu a ajuns la capăt de drum. De la primul kodak pînă în ziua de azi a luat viteză. Din momentul în care a apărut digitalul, a intrat pe autostradă. Acum suntem la început de autostradă.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce naiba s-a întîmplat cu blogul/imaginile de pe el? Le-ai exterminat?

    RăspundețiȘtergere